ⓘ Sant Miquel de Cladells és una església romànica del municipi de Santa Coloma de Farners inclosa en lInventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Dóna no ..

                                     

ⓘ Sant Miquel de Cladells

Sant Miquel de Cladells és una església romànica del municipi de Santa Coloma de Farners inclosa en lInventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Dóna nom a una entitat de població del municipi de Santa Coloma de Farners, que en el cens de 2006 tenia 24 habitants, anomenada Cladells.

                                     

1. Descripció

Lesglésia és duna sola nau trapezial, de deu metres de llarg per quatre damplada, amb els murs longitudinals paral lels, mentre que labsis i el de ponent estan esbiaixats. La nau està coberta per una volta de canó apuntada. Labsis és semicircular i amb volta de quart desfera, té adossat el campanar de planta quadrada i laccés per una escala de cargol de pedra. Pel costat sud hi ha lobertura a un cos afegit que fa la funció de sagristia. La nau i labsis suneixen amb un arc presbiterial trencat amb unes impostes arrodonides. A cada lateral de la nau sobre una capella amb arc de mig punt i finestra de doble esqueixada. La de la dreta té volta de canó i guarda una gran pila baptismal de granit, i la de lesquerra és de volta de creueria amb clau de volta.

A lexterior, labsis, de carreus força regulars, presenta un fris en el ràfec que té nou grups de dues o tres semiesferes amb una creu marcada que els divideix en quatre porcions iguals. El campanar quadrat té quatre finestres de mig punt i està coronat per una coberta piramidal. Adossat al campanar hi ha una estructura semicircular. La porta dentrada original es manté al costat de migdia i està formada per dos arcs de mig punt en gradació, amb unes impostes decorades amb un xamfrà. Enfront sobre el cementiri amb tancament de mur de pedra que arriba fins a labsis. Tot el conjunt ha estat restaurat. Als peus de ledifici hi ha la rectoria de datació posterior.

                                     

2. Història

Lany 950 en la consagració de Santa Coloma pel bisbe de Girona Gotmar sesmenta lesglésia de Sant Miquel Arcàngel situada en la vall depenent de Santa Coloma. Aquest document indica que es concedeix lesglésia a Giscafred, fill dEnnec. El 1362 apareix una església parroquial amb el nom de Sancti Michaele de Claudellis. A principis del segle xviii sembla que estava en bones condicions. Lany 1755 el Consell General actualitzà el repartiment de blat dels diferents masos. Durant la Guerra del Francès el temple fou saquejat i es van destruir els altars majors, del Roser i de Sant Llorenç. El 1828 ja hi ha un nou altar major i un altre dedicat la Verge dels Dolors.

La rectoria, força posterior, va ser convertida durant uns anys en hostal i actualment sutilitza com a casa de colònies.