ⓘ Can Pagès, Sant Feliu de Buixalleu. Masia aïllada, orientada al sud- est, situada a Sant Feliu de Buixalleu. Edifici de planta baixa i pis, amb coberta a doble ..

                                     

ⓘ Can Pagès (Sant Feliu de Buixalleu)

Masia aïllada, orientada al sud- est, situada a Sant Feliu de Buixalleu.

Edifici de planta baixa i pis, amb coberta a doble vessant.

Porta dentrada en arc de mig punt format per dovelles i brancals de carreus de pedra. la dreta hi ha dues finestres i a lesquerra una finestra, totes amb llinda monolítica i brancals i ampit de pedra.

Al pis hi ha tres obertures, de les que en destaquen dues destil gòtic. La central en arc conopial amb arquets i amb les impostes amb decoracions florals. La de lesquerra en arc conopial amb arquets. La de la dreta és amb llinda monolítica i brancals i ampit de pedra.

Entre les dues finestres gòtiques hi ha un rellotge de sol, sota el qual hi ha unes rajoles amb el nom: "CAN PAYETES".

Al cantó esquerre antigament hi havia dependències ramaderes, ara adequades com a part de lhabitatge.

                                     

1. Història

Els antics propietaris creuen que la casa té uns tres-cents anys dantiguitat, però les finestres destil gòtic fan pensar que la masia pot ser del segle xvi. Cap el 1975 la casa va deixar de ser de la família Pagès que donava nom al mas, passant a altres propietaris però conservant el nom original. Aquesta família els Pagès vivia la masia, juntament amb els masovers, i tenien un banc reservat a lesglésia pel que pagaven mig sac de blat per any.

Davant de la casa hi ha una mina on, es diu, shi havien amagat els carlins en època de guerra.