ⓘ Can Fora Vila. Edifici aïllat, situat en un terreny alçat, protegit per una paret coronada per una balaustrada en pedra, orientat al sud-oest, situat al nucli d ..

                                     

ⓘ Can Fora Vila

Edifici aïllat, situat en un terreny alçat, protegit per una paret coronada per una balaustrada en pedra, orientat al sud-oest, situat al nucli de Sant Feliu de Buixalleu, molt pròxim a lermita de Sant Romà.

Ledifici principal, consta de planta baixa i dos pisos. la planta baixa, hi ha la porta dentrada sobre la qual hi ha una balcó-terrassa, amb balaustrada feta de maó i pedra, que fa de porxo, i que es troba sostingut per dues columnes llises. A banda i banda de la porta, dues finestres en arc de llinda, protegides per reixes de ferro forjat semicircular, amb ampit la finestra i coronament de la reixa, amb un semi-con. Sobre els semi-cons que coronen les reixes, hi ha dues xifres: a lesquerra 18 i la dreta 87, que proposen la data 1887 com a data de construcció de ledifici, i que es repeteix en el porxo, amb la data 1887, i la inscipció "J. Pol 1926".

Al primer i segon pis, hi ha tres obertures en arc de llinda.

La façana està arrebossada i pintada de color blanc.

Al jardí, hi ha una petita construcció dun colomar cobert amb teules àrabs vidriades de diversos colors, al que shi accedeix per una escala amb decoracions destil modernista, que ha perdut la barana.

Al costat esquerre, hi ha un edifici que hauria estat la masoveria. Consta de planta baixa i pis, i està cobert per un teulat amb teula àrab, que com a mínim el 1948 estaria construïda, com indica la data del rellotge de sol oval.

                                     

1. Història

Hi ha tres inscripcions que daten la construcció de ledifici: 1887, 1926, 1948. Potser el més interessant és contextualitzar lelement arquitectònic dins una influència modernista, donat lesperit col lectiu en què va arribar a Catalunya aquest moviment. Sobserva una tendència orientalitzant en les rajoles que decoren ledifici, les quals donen un aspecte al conjunt darquitectura policroma.

La casa, doncs, si bé és moderna mostra una ornamentació àrab i un perfil modernista que la fan peculiar i personal dins el contexte rural en què es troba.