ⓘ Can Puigmarí. Masia aïllada, orientada al sud, situada al nucli de Grions. Ledifici, de planta baixa pis i golfes, està cobert per una teulada a doble vessant, ..

                                     

ⓘ Can Puigmarí

Masia aïllada, orientada al sud, situada al nucli de Grions.

Ledifici, de planta baixa pis i golfes, està cobert per una teulada a doble vessant, desaiguada als laterals amb el ràfec de tres fileres.

la façana principal, trobem la porta daccés en arc de mig punt, format per dovelles de pedra i brancals de carreus de pedra. A lesquerra, hi ha una finestra doble amb les obertures en arc rebaixat, fet de pedra, igual que els brancals de carreus de pedra com també lampit. la dreta, un portal dentrada al garatge, amb les impostes que ajuden la llinda de pedra a salvar la llum de la portalada reminiscència medieval.

Al pis, trobem tres obertures destil gòtic, que coincideixen en leix de les obertures de la planta baixa. La finestra de lesquerra, és una finestra en arc conopial i arquets, i decorada amb petits rostres humans als extrems dels arquets, i dos rostres a les impostes. La central, té arc conopial amb dos arcs enfrontats i motius florals. La tercera, és en arc conopial i arquets, decorada amb petits rostres humans als extrems dels arquets, i motius florals a les impostes. Totes les finestres tenen ampit de pedra.

A les golfes, una petita obertura amb llinda monolítica i brancals i ampit de pedra.

A les altres façanes, hi ha diferents obertures destil gòtic, que són com una mostra de diferents tipologies doberutres gòtiques. La majoria dobertures, tot i que recorden a finestres destil gòtic, saprecia clarament que són recents.

La façana, de paredat rúsitc, està arrebossada i té la cadena cantonera de carreus de pedra.

Davant la casa shi conserva lera.

Entorn ledifici, dependències annexes dús agrícola.

                                     

1. Història

No sen coneix cap data històrica relacionada amb la casa. Per lestil de les finestres cal suposar que es tracta duna construcció originària del segle XV o XVI.

Lany 1999 fou restaurada.