ⓘ Can Noalart. Masia aïllada, situada a Grions Torrent Noalart. La construcció consta de diversos cossos i annexes, que li donen un volum especial la masia. El co ..

                                     

ⓘ Can Noalart

Masia aïllada, situada a Grions Torrent Noalart.

La construcció consta de diversos cossos i annexes, que li donen un volum especial la masia.

El cos originari consta de planta baixa, pis i golfes i està cobert per un teulat desigual a doble vessant i amb teula àrab.

la planta baixa la porta dentrada, amb llinda monolítica i brancals de carreus de pedra. A banda i banda, dues finestres en arc de llinda, protegides per unes reixes de ferro forjat. Al pis, tres finestres amb llinda monolítica i brancals amb carreus de pedra, que coincideixen en leix de les obertures de la planta baixa. Lobertura de la dreta ha estat adequada com a balcó fet dobra.

A les golfes sobserven tres senzilles obertures de dimensions desiguals i en arc de llinda.

La façana és arrebossada i pintada.

la part posterior, hi ha altres edificis annexos, on destaca una garita amb exspitlleres.

Al davant, hi ha una altre construcció de planta baixa i pis: que en origen podria haver estat utilitzada com a pallissa o assecador. Destaca una galeria al pis amb obertures en arc de mig punt, sostinguts per pilars i amb balaustrada de pedra. A sobre daquesta galeria hi ha un rellotge solar.

La façana és arrebossada i pintada.

Entorn del conjunt dedificacions es conserven algunes dependències agrícoles.

                                     

1. Història

Les referències documentals més antigues daquesta masia corresponen al segle xvii 1600. El nom del mas vé de lantic cognom dels amos, Noalart, que fa quatre generacions es va perdre passant la família dels Gubert.

Sempre hi han viscut els propietaris i sobtadament no hi va haver mai masovers, sinó que les feines del camp eren treballades pels amos i els jornalers sigui esporàdicament, o temporalment.

Originalment aquesta masia era una edificació de dues plantes i doble vessant amb el carener paral lel la façana, amb obertures quadrangulars de llinda monolítica. Però al segle xix es va construir, en un lateral, la casa nova, de tres plantes i grans dimensions, i lantic cos central, ara secundari, es convertí en masoveria.