ⓘ Ca nHorta, Sant Feliu de Buixalleu. Masia aïllada, situada molt a prop de la carretera i orientada al sud, al nucli de Sant Feliu de Buixalleu. Ledifici va ser ..

                                     

ⓘ Ca nHorta (Sant Feliu de Buixalleu)

Masia aïllada, situada molt a prop de la carretera i orientada al sud, al nucli de Sant Feliu de Buixalleu.

Ledifici va ser edificat en diverses etapes. El cos central consta de planta baixa, pis i golfes, i està cobert per una teulada a doble vessant, desaiguada als laterals, i amb ràfec duna filera de teula girada.

la planta baixa hi ha unes escales que donen accés la porta dentrada, amb arc de mig punt, format per dovelles de pedra i carreus als brancals. A dreta i esquerra de la porta dentrada, una finestra amb llinda monolítica, brancals i ampit de pedra.

Al pis hi ha tres obertures amb llinda monolítica i brancals i ampit de pedra. Lobertura de la dreta és un balcó amb barana de ferro forjat i llosana de pedra.

A les golfes hi ha tres finestres amb llinda monolítica i brancals i ampit de pedra. Sobre la finestra central de les golfes, hi ha les restes duna antiga politja.

La façana està arrebossada i pintada de color blanc. A més hi ha un rellotge solar. Adossada al costat dret, hi ha lantiga massoveria, amb un porxo dentrada, que actualment forma part de lhabitatge dels propietaris.

                                     

1. Història

Els documents conservats daten la primera construcció lany 966. Posteriorment, lany 1152, es va cremar la masia i es va realitzar la primera reconstrucció. Lany 1620 es va tornar a cremar, però no seria reconstruïda de nou fins al 1640. A partir daquest moment sha conservat pràcticament igual. La casa torna a ser documentada lany 1860, amb la construcció de lannex.

La masia fou propietat de la família Orta, de la qual va prendre el nom fins a lany 1700 en què havent-hi només descendència femenina lhereva es casava amb un Dalmau i la masia passava a dir-se Dalmau-Orta. Malgrat aquest canvi, la masia era coneguda com a Can Orta. Aquesta nova família Dalmau era constituïda per dos germans, un dells General Carlista Domingo dalmau Quadre i laltre General Isabelí Francisco Dalmau Quadre. En finalitzar la guerra el general isabelí hagué de marxar de la casa.