ⓘ La Talleda. Masia aïlalda situada als afores del nucli urbà se Sant Hialri Sacalm. Ledifici, de planta baixa, pis i golfes, està cobert per una teulada a doble ..

                                     

ⓘ La Talleda

Masia aïlalda situada als afores del nucli urbà se Sant Hialri Sacalm.

Ledifici, de planta baixa, pis i golfes, està cobert per una teulada a doble vessant, desaiguada als laterals.

la façana principal, la planta baixa trobem la porta dentrada principal, en arc de mig punt format per dovelles la clau del qual hi ha una mena descut amb la inscripció "IOA TAY EDA 1582". La porta té carreus als brancals. Al costat esquerre hi ha una finestra amb brancals, llinda i ampit de pedra. Al costat dret hi ha una petita obertura quadrangular.

Al pis, sobre la porta dentrada, un balcó amb llinda monolítica, brancals de carreus de pedra i barana de fusta. A dreta i esquerra, dues finestres amb brancals, llinda i ampit de pedra.

A les golfes, una petita obertura al centre, en leix de la porta dentrada i el balcó, en arc conopial amb una creu incisa.

Els murs són de maçoneria.

Adossat al costat dret hi ha un porxo.

Al costat esquerre, adossat, hi ha una capella dedicada la Mare de Déu dels Dolors. La porta dentrada té llinda monolítica i brancals de carreus de pedra. Sobre la porta hi ha un ull de bou. La campana de la capella subica en una estructura de ferro forjat en arc de mig punt decorada amb arabescs, i coronada per una creu.

Al voltant de la casa hi ha diverses edificacions abans de treball.

                                     

1. Història

La Talleda o Taieda ja apareix esmentada en la dotació de lesglésia el 1199 i en el fogatge del 1553. La construcció actual, com indica la inscripció a larc de la porta dentrada, és del 1582.

La capella de la Verge dels Dolors és del segle xviii. Es donà el permís per construir-la el 23 de maig del 1776.