ⓘ Mas Serrallonga, Sant Hilari Sacalm. Edifici aïllat, situat als afores del nucli urbà de Sant Hilari Sacalm, on shi arriba de manera més fàcil, amb vehicle i a ..

                                     

ⓘ Mas Serrallonga (Sant Hilari Sacalm)

Edifici aïllat, situat als afores del nucli urbà de Sant Hilari Sacalm, on shi arriba de manera més fàcil, amb vehicle i a peu, agafant un trencall que hi ha al costat dret de la pista de Vilanova de Sau a Susqueda. El trencall està indicat, a laltura de Querós, i cal seguir sempre el camí, cap a lesquerra, uns quatre quilòmetres. També shi pot arribar des de Sant Hilari.

La descripció de lantiga masia es fa difícil, donat que actualment està en ruïna i les males herbes lhan envaït. Del que podem apreciar, veiem que era una casa, amb planta baixa i pis, coberta per una teulada a doble vessant desaiguada la façana principal i posterior. De la façana en destaquen tres elements: La porta dentrada en arc de mig punt format per dovelles de pedra, el balcó que hi ha damunt daquesta amb una obertura en arc de llinda, que la vegada era un porxo per la porta, i una construcció sobre el balcó que havia estat un rellotge de sol. A linterior shi aprecia encara la cuina.

Els murs són de maçoneria.

Al costat del mas, hi ha una recent construcció, de planta baixa i pis, coberta per una teulada a doble vessant desaiguada als laterals. És utilitzada per guardar-hi estris de les persones que arreglen els camins de la zona, i altres.

                                     

1. Història

Aquesta era la casa de Margarida Serrallonga i Tallades, que es casà amb el bandoler Joan Sala i Ferrer 1594-1634.

Ledifici original, del segle XIV amb reformes de 1505 com indica la data conservada en una llinda, fou enderrocat al segle xvii durant la persecució del bandoler per ordre del duc de Cardona.