ⓘ Can Calderó Vell. Està situada entre camps de fruiters dins dun tancat de reixa metàl lica. És un edifici de planta rectangular i tres pisos amb vessant a façan ..

                                     

ⓘ Can Calderó Vell

Està situada entre camps de fruiters dins dun tancat de reixa metàl lica. És un edifici de planta rectangular i tres pisos amb vessant a façana del que es distingeixen diverses fases de construcció.

La construcció primitiva era de tres naus amb vessant a laterals. Actualment es conserva el portal adovellat de mig punt i la finestra gòtica darc conopial dentat amb arquets sobre impostes amb motius vegetals. Al costat dret trobem una altra obertura més petita amb relleu darc conopial i motiu floral al centre. També trobem un contrafort perpendicular la façana que probablement es va fer en realitzar lampliació i modificació del cos original.

Al segle xviii es va portar a terme lampliació afegint un altre pis, allargant el cos de la construcció i canviant el sentit de la coberta per unificar tota ledifici. Aquest nou cos presenta un portal amb llinda monolítica amb la inscripció" JOAN CHALDERO. 1707” i el dibuix dun calderó. Al primer pis hi ha tres obertures amb balcó de barana de ferro forjat i les del segon són rectangulars senzilles. A linterior hi ha la capella de la Mare de Déu del Roser, identificable des de lexterior gràcies al campanar despadanya darc de mig punt de rajol, i la que shi accedeix per una escala adossada al mur.

En aquest mateix costat dret encara hi trobem un altre cos de dues plantes destinat a serveis que segurament ja és del segle xix.

                                     

1. Història

Can Calderó Vell era la casa pairal dels Calderó que van ser uns dels grans propietaris de Riudellots al segle xviii i que posteriorment van fer a pocs metres la gran casa senyorial avui coneguda com a Can Calderó Nou.