ⓘ Can Caulès. Es tracta duna masia de planta rectangular estructurada en dues plantes. La planta baixa consta de tres obertures, de les quals destaca en especial ..

                                     

ⓘ Can Caulès

Es tracta duna masia de planta rectangular estructurada en dues plantes. La planta baixa consta de tres obertures, de les quals destaca en especial el gran portal adovellat daccés, darc de mig punt i amb unes dovelles de grans dimensions. Flanquejat per dues obertures rectangulars de similars característiques, és a dir llinda monolítica conformant un arc pla, muntants de pedra i lúnic que els diferencia és que la de la dreta és sensiblement major i el dintell recull una inscripció que al ludeix la data dorigen "1860 Gironella". Pel que fa al primer pis o planta noble, aquest contempla tres obertures i les tres idèntiques en la solució compositiva: rectangulars, de llinda monolítica conformant un arc pla, muntants de pedra i ampit treballat. La masia coberta amb una teulada de vessants a laterals. Tot i la restauració agressiva a que es va sotmetre la masia si comparem les fotografies antigues que es conserven amb laspecte actual, això no sembla que fos així, ja que sha respectat i protegit al màxim lestètica rústica típica de les masies de les contrades, sense provocar per tant una divergència i digressió visual. Annexa immediatament la masia original però no adossada, trobem una petita edificació projectada com a casa pels convidats, laspecte de la qual també sha estudiat al màxim per tal de preservar lestètica rústica i així està en consonància i en sintonia amb la masia.

                                     

1. Història

Segons el pergamí de venda, el 1300 era una de les propietats del castell de Sant Iscle. Segles més tard, 1647 es va casar una Fradisterna amb un Mundet. El 1721, La pubilla de Can Fullà, M. Antònia es va casar amb lhereu de Can Mundet Jacint, quedant unit el patrimoni Fullà i Mundet. Segons els contracte shavien dunir els cognoms, la qual caso no es va fer.

La masoveria de Can Fullà es va tancar definitivament el 1969 i lúltim masover va ser En Pere Busquets.