ⓘ Ca lArtau, Vilobí dOnyar. Ca lArtau és una obra del municipi de Vilobí dOnyar. Aquest mas apareix en un capbreu de 1338, tot i que ledifici actual és del segle ..

                                     

ⓘ Ca lArtau (Vilobí dOnyar)

Ca lArtau és una obra del municipi de Vilobí dOnyar. Aquest mas apareix en un capbreu de 1338, tot i que ledifici actual és del segle xviii. És un edifici que forma part de lInventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

                                     

1. Descripció

Ledifici actual de ca lArtau data del segle xvii. És una casa de tres plantes, vessants a laterals i cornisa catalana. Hi ha dos portes daccés, el portal principal de mig punt amb grans dovelles i, a lesquerra, una porta quadrangular amb llinda monolítica. La resta dobertures són quadrangulars amb llinda monolítica. Les del primer pis tenen motiu ornamental de fulla de roure i han estat reconvertides en portes que sobren a tres balcons amb barana de ferro forjat. la banda dreta del pis superior hi ha una galeria amb arcs de mig punt, tres la part frontal i sis al lateral, amb barana de gelosia de rajol. Ledifici principal té adossades altres construccions que són ampliacions i dependències de treball fetes de maçoneria i de rajol. Al davant trobem una gran era circular pavimentada amb toves i voltada dun mur perimetral de pedra i rajol.

Té una capella exempta que data de lany 1901. El temple està dedicat al Sagrat Cor i és duna sola nau, amb portalada darc apuntat, un ull de bou circular i campanar despadanya dun sol ull, coronat per una creu de ferro. la part superior de la façana trobem una inscripció pintada "CHRISTUS REINAT" i la data de 1910. El parament de rajol arrebossat es troba en força mal estat. Ledifici té adossat un garatge al costat esquerre.