ⓘ Can Bes o Mas Bes és una masia aïllada del poble de Salitja, al terme municipal de Vilobí dOnyar, que forma part de lInventari del Patrimoni Arquitectònic de Ca ..

                                     

ⓘ Can Bes

Can Bes o Mas Bes és una masia aïllada del poble de Salitja, al terme municipal de Vilobí dOnyar, que forma part de lInventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El nom de "Bes" prové del cognom dels antics propietaris. Des de fa diverses generacions és propietat de la família Viñolas.

                                     

1. Granja

El mas compta amb 1.200 caps de bestiar, una planta de biogàs, dues cases de turisme rural, una estació meteorològica i ofereix visites guiades a les instal lacions i cursos de dietètica i nutrició. El juliol de 2015 va incorporar una agrobotiga per a vendre productes propis com derivats de la llet i carn de vacú, i va obrir una exposició permanent que a través de més de mig miler deines repassa el treball al món rural els últims segles.

Lexplotació agropecuària ha rebut diversos reconeixements com el Premi la Innovació Tecnològica Agroalimentària PITA 2012, per la implementació de diverses innovacions en tota lexplotació, la informatització de la sala de munyir, laprofitament de les dejeccions ramaderes per a lobtenció de biogàs i la projecció de tot el sistema dexplotació de manera docent mitjançant visites programades descoles. El 2014 fou reconeguda amb la Vaca dor per ser la cinquena millor explotació en producció lletera.

                                     

2. Edifici

És un edifici de dues plantes i golfes, vessants a laterals i cornisa catalana dun ràfec de teules. La construcció original era de tres crugies i posteriorment es va ampliar amb dues més als laterals. La façana principal presenta un portal darc de mig punt de grans dovelles amb un escut esculpit la clau amb la data inscrita de 1584 i el nom "OLIVERAS", ja que antigament la masia sanomenava Ca nOliveres de Munt. A banda i banda hi ha dues finestres amb la llinda decorada amb motiu de fulla de roure. També són molt interessants les tres finestres del primer pis, la central més gran, destil renaixentista amb motiu ornamental de fulla de roure la llinda i guardapols decorat amb caps dangelets als extrems. A les golfes hi ha una finestra geminada darcs de mig punt i dos respiralls ovalats, un per banda. Les finestres dels extrems, corresponents a lampliació, shan fet també emmarcades amb pedra. Totes les obertures de la planta baixa estan protegides amb reixes treballades de ferro forjat. Al costat esquerre trobem al primer pis una obertura amb balcó de barana de ferro.

Linterior, tot i haver estat reformat, conserva les voltes de rajol de les naus laterals i lescala de pedra daccés al primer pis. El paviment original ha estat substituït per "terrazo" i la volta de la sala principal per un sostre pla de guix. El parament és arrebossat i pintat de blanc amb un sòcol duns 80 cm pintat de color granat. la façana hi ha també un rellotge de sol pintat que reprodueix la data de 1584. El mas té diferents construccions annexes adossades, com les quadres al costat esquerre reconvertides en habitatge lany 2002, i el cos del darrere ampliat també com a un altre habitatge, can Peremàrtir. A lentorn immediat hi ha els coberts que guarden el bestiar de lexplotació ramadera que encara ara funciona com a tal.