ⓘ Sant Andreu de Castanyet és un monument del municipi de Santa Coloma de Farners inclòs en lInventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. ..

                                     

ⓘ Sant Andreu de Castanyet

Sant Andreu de Castanyet és un monument del municipi de Santa Coloma de Farners inclòs en lInventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

                                     

1. Descripció

Ledifici, és de factura probablement romànica, molt retocada. Es troba adossat la rectoria del segle XVIII, una finestra de la qual té la inscripció la llinda de 1618 i la portalada de 1757.

El temple està compost per un absis semicircular situat a llevant de 5 m x 3 m, del qual només sobserva la capçalera perquè en els seus costats shi ha afegit la sagristia, té planta rectangular al sud i una petita dependència semicircular al nord que aprofita la paret del campanar, aquest, de planta quadrada i coberta piramidal, amb quatre finestrals darc de mig punt i els murs revocats amb morter i calç. La campana és de bronze, de lany 1940.

Quan a laccés, la porta dentrada es troba sota un cobert de nova construcció, darc rebaixat que comunica amb lantiga rectoria i està formada per carreus granítics a cada brancal, una llinda a terra i un dintell superior. la façana daquesta entrada, damunt larc rebaixat, hi ha una creu de ferro amb la inscripció "Santa missió any 1930".

Linterior de lesglésia és duna sola nau de 20 metres de llarg per 6 dample. A cada costat té dues capelles que comuniquen dos a dos i a lesquerra una cambra més gran que sobresurt del lateral, amb la pila baptismal i lescala del cor que és de fusta. La nau, amb volta de canó, acaba en el presbiteri amb labsis de volta semicircular, el qual està decorat amb pintures de lany 1955. Es troben en mal estat i representen escenes de la vida de Sant Andreu. Les dues capelles, amb arc renaixentista, suneixen la volta principal amb petxines. La primera capella de la dreta té un retaule de la Dolorosa.

Damunt la porta, una rosassa vidriada dibuixa una estrella de vuit puntes i dóna llum a linterior, així com la finestra rectangular de sobre la segona capella de la dreta, també amb vidre de colors i am la representació del Sagrat Cor. A fora, davant la rectoria i al costat de lesglésia es conserva el cementiri, que es troba tancat amb una reixa de ferro forjat que porta la data de 1827.

                                     

2. Història

El temple, el trobem esmentat en documents del segle XIII i consta al registre diocesà del segle XIV com a parròquia. Al segle xviii el bisbe va exigir que sacabés lesglésia i es recomanava fer una capta entre tots els veïns per acabar les obres. El 1746 es va donar un termini dun any per finalitzar les obres sota pena dexcomunió. Els tres altars de Castanyet al s. XVIII corresponien a laltar major, el de la Beata Maria del Roser i el de sant Bartomeu.

La parròquia de Sant Andreu de Castanyet es caracteritzà per la seva deixadesa per això al llarg del s.XVIII les visites pastorals exigien que sacabés lesglésia fins al punt que el 1746 sordenà a acabar les obres en un any sota pena dexcomunió.

Lesglésia està dedicada a Sant Andreu, un dels dotze apòstols, germà de Sant Pere i dels primers que van seguir a Crist. Solter i pescador, Sant Andreu va ser testimoni del primer miracle de Jesucrist, la multiplicació dels pans i dels peixos. Va evangelitzar els escites, les colònies gregues del Ponto Euxino, predicà a Bizanci i va ser martiritzat i mort a Petras lany 95, en una creu en forma daspa.